huishoudelijke hulp

Help, ik kan mijn huishouden niet meer doen. Wat nu?


Wanneer u letsel oploopt, dan heeft dit vaak impact op alle aspecten van uw leven: uw werk, uw hobby’s en het huishouden. Probeer maar eens met een gebroken been uw vloer stof te zuigen of te koken. Dat is lastig. Als iemand anders aansprakelijk is, dan heeft u in dat geval recht op vergoeding voor huishoudelijke hulp. Hoe wordt deze vergoeding vastgesteld? En wat als familie of vrienden u kosteloos helpen, heeft u dan nog steeds recht op schadevergoeding?

Letselschade berekenen
Als uitgangspunt voor de huishoudelijke hulp geldt dat u zoveel mogelijk in de toestand moet worden gebracht waarin u zou hebben verkeerd als het ongeval zou zijn uitgebleven. Dus als u als gevolg van het ongeval het huishouden niet meer kunt uitoefenen, dan betekent dit dat er een schadevergoeding moet worden betaald zodat u een schoonmaker kunt inschakelen. Hoewel de vergoeding bedoeld is om te voorzien in een hulpbehoefte, hoeft u niet perse een schoonmaker in te schakelen. Dat betekent dat als familie of vrienden het huishouden overnemen, u nog steeds recht heeft op schadevergoeding.

Richtlijn huishoudelijke hulp
Het berekenen van de behoefte aan huishoudelijke hulp kan lastig zijn. Om het gemakkelijker te maken heeft De Letselschade Raad de Richtlijn Huishoudelijke Hulp opgesteld. Deze richtlijn is vooral bedoeld om direct na het ongeval discussie te voorkomen en er voor te zorgen dat u als slachtoffer de nodige hulp kunt inschakelen.

De Richtlijn geldt voor de eerste 6 maanden na het ongeval. Voor de eerste 3 maanden zijn er vaste normbedragen. De hoogte van het normbedrag hangt af van het type huishouden; bent u alleenstaand of woont u samen? Heeft u kinderen of niet? Ook hangt het normbedrag af van de mate van beperking. Bent u zwaar beperkt, dan gelden er andere bedragen dan als u licht tot matig beperkt bent. Tot slot hangt het normbedrag af van uw aandeel in het huishouden voorafgaand aan het ongeval. Nam u voor het ongeval het huishouden voor 50% voor uw rekening, dan heeft u recht op 50% van het normbedrag.

Lastiger wordt het na de eerste 3 maanden, want dan wordt er gekeken naar de daadwerkelijke hulp die u nodig heeft. Volgens de richtlijn geldt er vanaf de 3e maand een vergoeding van € 9,50 per uur.

Huishoudelijke Hulp na 6 maanden
Heeft u na 6 maanden nog steeds hulp nodig? Dan zal er naar de individuele situatie gekeken worden. Er moet dan in kaart worden gebracht welke beperkingen u heeft, wat voor consequenties deze beperkingen hebben op uw mogelijkheden om zelf het huishouden te doen. Want wellicht bent u beperkt, maar kunt u toch nog met hulpmiddelen zelf uw huishouden doen. Vooral als de huishoudelijke hulp ook in de toekomst speelt kan dit tot discussie lijden:

• Hoeveel uur per week heeft u hulp nodig?
• Zou u zonder het ongeval ook op enig moment hulp in het huishouden nodig hebben gehad?
• Wat is een redelijk uurtarief voor de huishoudelijke hulp?
• Tot welke leeftijd heeft u hulp in de huishouding nodig?

Vooral als u zwaar letsel heeft opgelopen en de behoefte aan huishoudelijke hulp groot is, schakelen wij een arbeidsdeskundige in om antwoord te krijgen op de bovenstaande vragen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van GITHA om uw behoefte in kaart te brengen.

Tot slot
Heeft u vragen over de huishoudelijke hulp of wilt u onze hulp inschakelen bij het verkrijgen van schadevergoeding? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bellen op 06-41334427 of e-mailen naar info@smitjuridischadvies.nl.

Gerelateerde posts