Door: Maaike Atsma
De lente is zonnig van start gegaan, en voor veel Nederlanders zit het wintersportseizoen erop. Elk jaar trekken veel wintersportliefhebbers naar de bergen om te skiën of snowboarden. Maar helaas komt niet iedereen zonder kleerscheuren terug.
Volgens RTL Nieuws (14 maart) is het aantal mensen met wintersportletsel dit jaar met maar liefst 20% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Volgens de nieuwssite liepen meer dan 1.300 Nederlanders tijdens hun vakantie letsel op bij het skiën. Veel letsel ontstaat door een val of een verkeerde landing op de piste, maar soms botsen wintersporters met elkaar – en dat kan flinke gevolgen hebben. Maar hoe zit het dan met de schade en het letsel? Kun je een schadevergoeding krijgen als iemand anders jou aanrijdt op de piste? En wie is aansprakelijk?
Wat als je wordt aangereden op de piste?
Of je recht hebt op schadevergoeding na een botsing met een andere wintersporter is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Dit komt enerzijds omdat het ongeluk hoogstwaarschijnlijk niet in het (bergloze) Nederland heeft plaatsgevonden, en anderzijds omdat er tijdens het skiën sprake is van een zogenaamde sport- en spelsituatie. Hieronder worden beide toegelicht.
Welk recht geldt bij ski-ongelukken in het buitenland?
Omdat skiongelukken meestal in het buitenland gebeuren, is de vraag welk recht van toepassing is. Dit is geregeld in Europese regelgeving, namelijk de Rome II-verordening. De volgende hoofdregel geldt (artikel 4):
Heb je in Oostenrijk een botsing met een Duitser? Dan is het Oostenrijkse recht van toepassing.
Heb je in Oostenrijk een botsing met een andere Nederlander? Dan is het Nederlands recht van toepassing.
Wanneer is iemand aansprakelijk bij letsel door een ski-ongeluk?
Zoals in het verkeer regels gelden, gelden op de piste ook bepaalde regels. Dit zijn de FIS-regels, opgesteld door de Internationale Ski Federatie. Deze tien regels schrijven onder andere voor dat wintersporters hun snelheid moeten beheersen, rekening moeten houden met anderen en goed moeten opletten bij oversteken en invoegen. Deze regels helpen bij het vaststellen van aansprakelijkheid, maar uiteindelijk zijn de nationale aansprakelijkheidsregels doorslaggevend. Welke nationale regels gelden, hangt dus af van welk recht van toepassing is.
In Nederland ligt de aansprakelijkheidsdrempel in het geval van wintersportongelukken hoog. Dit komt doordat skiën en snowboarden onder een sport- en spelsituatie vallen. Met het deelnemen aan skiën of snowboarden neem je een bepaald risico, en kan je sneller een ondoordachte of slecht getimede handeling van een ander verwachten. Dit betekent niet dat er nooit sprake kan zijn van aansprakelijkheid, maar de drempel ligt hoger dan in andere situaties.
Weet wat je rechten zijn bij skiletsel
Een ongeluk tijdens de wintersport kan niet alleen je vakantie verpesten, maar ook flink in de papieren lopen. Als je letsel oploopt door toedoen van een ander, heb je mogelijk recht op schadevergoeding. Heb je vragen over ski- of snowboardletsel, aansprakelijkheid of schadevergoeding – of over een ander ongeluk? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!