door Maaike Atsma
Als je schade oploopt door een gebrek aan de weg, kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn. De wegbeheerder is vaak de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat. Bij een gebrekkige weg kan je denken aan een gat in de weg, een verzakte putdeksel of losliggende stoeptegels. Daarnaast kan het gaan om gevaarlijke verkeerssituaties door bijvoorbeeld een onvoldoende verlichte weg, gebrek aan verkeerssignalering of puin op de weg. In al deze situaties kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor de door jou geleden schade.
Wanneer is de wegbeheerder aansprakelijk?
Wanneer de wegbeheerder aansprakelijk is voor de door jou geleden schade, kan je deze schade vergoed krijgen. Daarvoor moet er voldaan zijn aan enkele voorwaarden:
1. Er moet sprake zijn van een gebrek aan de weg,
2. Er moet schade zijn ontstaan,
3. Er moet een causaal verband zijn tussen het gebrek en de schade,
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Zo is de wegbeheerder niet aansprakelijk als hij de schade niet kon voorkomen of verbeteren, of als er een duidelijk waarschuwingsbord geplaatst was. Daarnaast is de wegbeheerder niet (volledig) aansprakelijk als hij kan bewijzen dat er geen sprake was van normaal weggedrag. Elke situatie is uniek, en de vraag of de wegbeheerder aansprakelijk is, hangt af van de specifieke omstandigheden.
Hoe kan je de wegbeheerder aansprakelijk stellen?
Het is aan het slachtoffer om te bewijzen dat er sprake is van een gebrek aan de weg, hoe het ongeluk is gebeurd en wat de schade is. Daarvoor is het verstandig om zo snel mogelijk:
– Foto’s van de situatie te maken;
– Foto’s te maken van de afmetingen van het gebrek met een liniaal (bijvoorbeeld het hoogteverschil door een gat, oneffenheid of verzakte putdeksel);
– Duidelijk vast te leggen wat er precies gebeurd is: waar gebeurde het, wat was je rijrichting en hoe ontstond de schade?;
– Getuigenverklaringen of gegevens van getuigen te verzamelen.
Tot slot
Het is belangrijk om te weten dat wegbeheerders niet in alle gevallen aansprakelijk zijn. Weggebruikers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid om voorzichtig en oplettend te zijn. Wanneer er wel sprake is van aansprakelijkheid, heb je recht op een schadevergoeding. Twijfel je of de wegbeheerder in jouw situatie aansprakelijk is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies. Wij helpen je graag!