bigstock Parents And Babies Swimming 102208700

Een botsing onderweg naar het zwembad, is er iemand aansprakelijk?

Met het warme weer van de afgelopen week is het niet moeilijk voor te stellen. Je hebt net met vrienden getraind voor een hardloopwedstrijd. Om af te koelen willen jullie nog een drankje drinken en in je zwembad afkoelen. Onderweg van het toilet naar het zwembad kom je in botsing met je vriend, die vanuit het terras naar het zwembad gaat. Dit gebeurde omdat je vriend struikel de en daardoor tegen je aan viel. Is je vriend dan aansprakelijk voor het lets el dat je oploopt? Het Gerechtshof Den Bosch boog zich over bovenstaande vraag en beantwoorde deze ontkennend. Volgens het Gerechtshof was er geen sprake van onrechtmatig gedrag.

 

Het feit dat de vriend wellicht met een ‘flinke vaart’ aan kwam lopen is niet dermate gevaarzettend dat hij zich hiervan had moeten onthouden. Toen de vriend naar het zwembad liep was hij gestruikeld en kon zichzelf vervolgens niet in evenwicht houden d oordat de vloer nat was. Volgens het Gerechtshof had dat ook kunnen gebeuren als hij was gestruikeld door een andere oorzaak dan doordat hij met versnelde pas had gelopen.

 

“Als iemand struikelt en daarbij een ander meeneemt, is dat uiterst vervelend voor beide betrokkenen, maar dat brengt niet met zich mee dat de struikelaar aansprakelijk is voor de schade aan degene die hij mede onderuit heeft gehaald. Dit is alleen anders als het gedrag van de struikelaar zo roekeloos was dat hij in heeft moeten zien dat ook derden betrokken zouden kunnen raken of dat hij op de koop toe heeft genomen dat derden in zijn val meegesleurd zouden worden.”

 

Volgens het Gerechtshof was van dit laatste geen sprake. Al met al was de vriend dus niet aansprakelijk. Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid bij zwembaden? Wacht niet en neem contact met ons op. U kunt ons bereiken via 050 – 7074742 of info@smitjuridischadvies.nl

Gerelateerde posts