affectieschade broers en zussen

Vergoeding van affectieschade voor broers en zussen, komt er eindelijk erkenning?

Door Maaike Atsma
 
Sinds 1 januari 2019 kent Nederland de vergoeding van affectieschade. Affectieschade is immateriƫle schade, die bestaat uit het verdriet dat wordt veroorzaakt door het overlijden of door het ernstig gewond raken van een naaste als een ander aansprakelijk is. De vergoeding van affectieschade is een vorm van smartengeld. Wie aanspraak maken op een vergoeding van affectieschade is geregeld in de wet. Het gaat om de partner, kinderen en ouders van het slachtoffer, of iemand die een vergelijkbare relatie heeft met het slachtoffer (restcategorie). De wet noemt broers en zussen expliciet niet.
 
Voorbeeld: Nick (4) heeft een vader, moeder en een zus. Op 3 september 2024 is hij aangereden door een automobilist. Als gevolg van de aanrijding is Nick ernstig gehandicapt geraakt, en dit blijft de rest van zijn leven zo. De automobilist is volledig aansprakelijk. Onder de huidige wet hebben zijn vader en zijn moeder recht op affectieschade, maar zijn zus niet.*
 
Evaluatie Wet vergoeding affectieschade
Op dit moment vindt de evaluatie van de Wet vergoeding affectieschade door het WODC plaats. Deze evaluatie stond al gepland, omdat de wet vijf jaar geleden in werking is getreden. Maar de evaluatie is extra van belang omdat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen voor een wetsvoorstel dat regelt dat broers en zussen ook in aanmerking komen voor de vergoeding van affectieschade. De wet is nog niet aangepast, maar dit zal naar verwachting binnenkort gebeuren.
 
Vervolg voorbeeld: onder de toekomstige wet zouden dus niet alleen de ouders van Nick recht hebben op een vergoeding van affectieschade, maar ook zijn zus.
 
Hoe de Wet precies wordt aangepast, is afwachten. Het is nog onduidelijk of er bijvoorbeeld nader onderscheid gemaakt gaat worden tussen al dan niet in gezinsverband samenwonende broers en zussen. Ook de bedragen waarop zij aanspraak kunnen maken, moeten nog bepaald worden. Hopelijk volgt de wetswijzing spoedig, zodat ook broers en zussen kunnen rekenen op erkenning.
 
Meer weten over vergoeding van (affectie)schade? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!
        

* Helemaal uitgesloten is dit niet, vanwege de restcategorie. Uit de rechtspraak en toelichting op de Wet blijkt echter dat alleen in zeer uitzonderlijke situaties broers en zussen onder deze restcategorie vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de broer of zus een ouderrol vervulde ten opzichte van het slachtoffer, of andersom.

Gerelateerde posts