Ruim een jaar geleden werd Nederland door corona opgeschud. Rutte kondigde toen de intelligente lockdown af, wat er voor zorgde dat we minder gingen reizen. Sindsdien is er minder verkeer op de weg en werken we massaal thuis. Ook wij trouwens, wij gaan nu veel minder op huisbezoek. Hoewel wij dit missen, merken we dat videobellen steeds meer ingeburgerd raakt. Gelukkig!
Wat zijn de gevolgen van corona op het aantal ongevallen? Zijn er ook echt minder ongevallen, omdat we massaal thuiswerken? Wij deden hier een klein onderzoek naar.
Verkeersongevallen
Corona heeft een grote impact gehad op de filedruk en het verkeer op de weg. We gingen uit de auto en op de fiets. Toch is dit niet terug te zien in de hoeveel verkeersdoden. Integendeel. Op basis van de beschikbare data over de eerste twee kwartalen van 2020, schat het SWOV in dat er in heel 2020 ongeveer 680 verkeersdoden te verwachten zijn. Ze voorzien daarmee een stijging ten opzichte van 2019. De doelstelling was voor 2020 maximaal 500 verkeersdoden. Die doelstelling wordt niet gehaald.
Hoe zit het dan met het aantal verkeersgewonden? Daar lijkt vorig jaar wèl een daling zichtbaar, vooral als je kijkt naar de maanden maart, april en mei. De grootste daling is te zien onder kinderen van 0-14 jaar, voetgangers, auto-inzittenden en bij ongevallen op rijkswegen. Dit weerspiegelt niet alleen de verminderde mobiliteit. We werkten immers massaal thuis, en kinderen gingen in april en mei niet meer naar school. Ook weerspiegelt dit de verschoven mobiliteit. Onder invloed van de coronamaatregelen is waarschijnlijk gereisd met andere vervoersmiddelen. Zo zijn we van het OV de auto in gegaan en van de auto op de fiets gegaan.
Bron: SWOV
Bedrijfsongevallen
Corona lijkt ook invloed te hebben gehad op het aantal bedrijfsongevallen. Voordat corona uitbrak was er juist een stijging in het aantal meldingen van ernstige arbeidsongevallen. In vier jaar tijd was het aantal meldingen met bijna 25% omhoog gegaan. Maar vanaf maart 2020 daalde het aantal gemelde arbeidsongevallen met 15%. Volgens de Inspectie SZW speelt hierin mee dat we thuis zijn gaan werken.
Opvallend is dat ook in de sectoren waar men ondanks corona op locatie is door blijven werken, het aantal ongevallen is gedaald. Daarbij vinden in de Groothandel, Bouw, Voedselverwerkingen en Vervoer de meeste ongevallen plaats. Deze trend was overigens ook te zien bij de economische crisis in 2008. Ook toen daalde het aantal arbeidsongevallen.
Bron: arbo-online.nl
Conclusie
De eerste cijfers wijzen erop dat corona heeft gezorgd voor minder ongevallen. Goed nieuws dus! Helaas moeten wij hier uit onze praktijk wel een kanttekening bij plaatsen. Ook wij merken dat er minder ongevallen met letsel zijn, maar de ongevallen die er zijn lijken tot ernstiger letsel te hebben geleid. Dus schroom niet om in deze bijzondere tijd onze hulp in te schakelen. Wij staan u graag bij! U kunt ons bellen op 06-41334427 of e-mailen naar info@smitjuridischadvies.nl.