bigstock 134950967

Nieuws uit Den Haag: er komt een andere invulling van ‘roekeloosheid’ in de Wegenverkeerswet

De minister van Veiligheid en Justitie heeft vorige maand aangekondigd dat de Wegenverkeerswet aangepast wordt. In deze wet zal er op een andere manier invulling worden gegeven aan het begrip roekeloosheid. Deze nieuwe invulling moet er voor zorgen dat er in meer situaties waarbij roekeloos wordt gereden er ook bestraft kan worden.

 

De term ‘roekeloosheid’ in de Wegenverkeerswet zorgt op dit moment voor verwarring, waarbij rechters slecht met deze term uit de voeten kunnen. Dit komt omdat er in de wet een aantal overtredingen staan vermeld waarbij er een strafverhoging geldt; rijden onder invloed, te hard rijden en bumperkleven. Gelet hierop heeft de Hoge Raad bepaald dat om iemand voor roekeloos rijgedrag te kunnen veroordelen, er nog iets extra’s aan de hand moet zijn. Denk aan een straatrace of vluchten voor de politie. Hier is echter maar zelden sprake van. Met de voorgenomen wijziging hoopt de minister dit ‘juridische knelpunt’ op te lossen.

 

Binnen Smit Juridisch Advies zijn wij blij met de voorgenomen verandering in de Wegenverkeerswet. We zijn benieuwd hoe de uiteindelijke verandering er uit gaat zien en houden u hier uiteraard van op de hoogte. Hopelijk zorgt dit voor een grotere stok achter de deur bij bestuurders en uiteindelijk veiligere wegen! Meer informatie over de voorgenomen wijziging? U kunt ons bereiken via 050 – 7074742 of info@smitjuridischadvies.nl. Wij geven u graag uitleg.

Gerelateerde posts