De rechtbank Oost-Brabant heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan welke mijn aandacht trok: de rechter besloot dat de gemeente Eindhoven verantwoordelijk is voor het letsel die een badjuf opliep toen ze van haar verhoogde stoel sprong. De oorzaak van het incident? Een dode muis in het zwembad.
Toedracht van het ongeval
Het ongeval vond plaats op 22 juni 2022. Terwijl de badjuf toezicht hield, meldde een bezoeker dat er een dode muis in het peuterbad lag. De badjuf belde een collega om de muis te verwijderen, omdat ze zelf bang was voor muizen en niet van haar plek kon vanwege haar toezichtstaak.
Op een gegeven moment voelde de badjuf druppels water op haar hoofd. Toen ze omhoog keek, zag ze de muis. Geschrokken stapte ze naar voren van haar bijna twee meter hoge toezichtstoel. Ze miste de middelste trede en viel, wat resulteerde in knieletsel.
Aansprakelijkheid gemeente Eindhoven
De badjuf stelde de gemeente Eindhoven aansprakelijk voor haar letsel en eiste compensatie voor medische kosten en gederfde inkomsten. De gemeente weigerde deze claim, met het argument dat zij aan de zorgplicht volgens artikel 7:658 BW had voldaan. Ze betoogden dat een werkgever alleen hoeft te doen wat redelijkerwijs verwacht kan worden.
De gemeente stelde dat het incident een ongelukkige samenloop van omstandigheden was. Ze hoefden geen rekening te houden met de mogelijkheid dat de badjuf, uit angst voor muizen, zelf van een hoge stoel zou springen en zich zou verstappen. Ook wezen ze op jurisprudentie die stelt dat een werkgever niet hoeft te waarschuwen voor algemeen bekende gevaren, zoals een confrontatie met een dode muis.
Daarnaast argumenteerde de gemeente dat geen enkele veiligheidsmaatregel het incident had kunnen voorkomen. Door haar grote angst voor muizen zou de badjuf altijd heftig reageren op zo’n situatie.
Het oordeel van de rechter
De rechtbank Oost-Brabant ging niet mee in het betoog van de gemeente. Volgens de rechter zorgde de bouw en hoogte van de stoel – zonder leuning – voor een verhoogd risico op letsel, wat niet als een alledaags risico beschouwd kan worden. Omdat de gemeente had nagelaten de badjuf training of instructies te geven over hoe ze snel en veilig van deze verhoogde stoel kon komen bij calamiteiten, had zij daarmee haar zorgplicht verzuimd. Met de juiste training of instructies had de badjuf waarschijnlijk veilig van de stoel kunnen komen, aldus de rechter. Daarnaast had de gemeente eenvoudig instructies kunnen geven voor het veilig opruimen van een dode muis, wat het incident ook had kunnen voorkomen.
Omdat de gemeente haar zorgplicht niet is nagekomen zal zij de schade moeten vergoeden van de badjuf. Hoe hoog deze schade is? Daarover gaan partijen met elkaar in overleg.
Tot slot
Ben je slachtoffer van een bedrijfsongeval? Neem dan kosteloos contact met mij op. Je kunt mij bereiken op 06-41334427 of via info@smitjuridischadvies.nl. Ik help je dan graag verder!