Een paard kan onvoorspelbaar gedrag vertonen. Het is immers een dier. Jaarlijks eindigen zo’n 9.900 ruiters op de Spoedeisende Hulp na een ongeval tijdens het paardrijden. De meest voorkomende paardrijletsels zijn hoofd/hersen-, nek en aangezichtsletsel (bron).
 
Als u na een ongeval met een paard op de Spoedeisende Hulp belandt, moet u dan zelf voor de schade opdraaien of is er dan iemand anders aansprakelijk voor uw schade?
 
Aansprakelijkheid van de bezitter van het paard
Letselschade is vaak te verhalen op de bezitter van het paard. Een bezitter van een dier (en dus ook een paard) is namelijk aansprakelijk voor schade die door het dier is ontstaan. De grondslag voor deze aansprakelijkheid is artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek.
 
Eigen energie van het paard
Als slachtoffer kan je niet altijd de schade verhalen op de bezitter van het paard. Aansprakelijkheid is alleen aan de orde als de letselschade komt door de eigen energie van het paard. Er moet sprake zijn van natuurlijk en onvoorspelbaar gedrag. Denk aan een op hol geslagen paard. Maar als het paard handelde als ‘instrument’ van de ruiter, dan kunt u de bezitter niet aansprakelijk stellen.
 
Aansprakelijkheid van de manege
Er geldt nog een uitzondering op het principe dat de bezitter aansprakelijk is voor de schade aangericht door zijn of haar paard. Er kan sprake zijn van risico-overdracht als de manege het paard gebruikt in de uitoefening van het bedrijf. Dat is het geval als de manege het paard ook gebruikt bij rijlessen. In dat geval is dan dus de manege aansprakelijk. En hoewel maneges vaak in de voorwaarden hebben staan dat ze geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade door ongelukken, kan de manege bij letselschade zich eigenlijk nooit op deze voorwaarde beroepen.
 
Eigen Schuld
Als de aansprakelijkheid eenmaal vaststaat, dan zijn de omstandigheden van het ongeval belangrijk voor de vraag hoeveel schadevergoeding u krijgt. Als u bijvoorbeeld tijdens een paardrijles letsel heeft opgelopen, dan is er bijna altijd een bepaald percentage eigen schuld van toepassing. Dit is omdat de rechter vindt dat u vrijwillig op het paard bent gaan zitten en dat het algemeen bekend is dat aan paardrijden risico’s zijn verbonden. Maar u zult bijna altijd het grootste deel van uw schade vergoed krijgen.
 
Tot slot
Heeft u tijdens het paardrijden letsel opgelopen en bent u benieuwd of u recht heeft op schadevergoeding? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Bel ons op telefoonnummer: 050-7074 742 of e-mail naar info@smitjuridischadvies.nl.