door Maaike Atsma
Bij Smit Juridisch Advies vinden we het belangrijk om te blijven leren. Niet alleen over ons (juridische) vak, maar ook over én van andere vakgebieden en deskundigen. Daarom hebben we begin december het Symposium “Samen sterk bij Hersenletsel” bezocht. Dit symposium stond in het teken van preventie, ondersteuning en een veilige toekomst bij jongeren en jongvolwassenen met hersenletsel.
Sprekers uit verschillende disciplines hielden presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Zo werd er gesproken over de promotie van fietshelmen ter voorkoming van letsel, de (on)zichtbare gevolgen van hersenletsel en over de weg van letselschade naar onderwijs.
Eén van de presentaties die ons veel nieuwe inzichten heeft gegeven, is de presentatie van Bram Jacobs, neuroloog in het UMCG. Hij vertelde onder meer over de verschillen tussen hersenschade en niet-aangeboren hersenletsel. Hij legde uit dat niet elke vorm van hersenschade per definitie niet-aangeboren hersenletsel betekent. Daarnaast gaf hij een boeiende uitleg over hoe de mate van bewustzijn bij traumatisch hersenletsel wordt gemeten met de Glasgow-comaschaal en welke voor- en nadelen deze meetmethode kent.
Ook heel indrukwekkend waren de persoonlijke verhalen die aan bod kwamen. Waaronder dat van onze oud-stagiair Jillian, die vertelde over haar leven met niet-aangeboren hersenletsel.
Wat dit symposium extra waardevol maakte, was de diversiteit aan deelnemers. Zorgverleners, belangenbehartigers, verzekeraars, arbeidsdeskundigen, onderwijsprofessionals, en vertegenwoordigers van gemeentes kwamen samen om kennis te delen. Opnieuw werd het duidelijk hoe belangrijk samenwerking is om jongeren en jongvolwassenen te ondersteunen in hun herstel en toekomst.
We kijken terug op een leerzame middag, waarin we veel hebben geleerd over de complexe wereld van hersenletsel. Bij Smit Juridisch Advies blijven we ons inzetten om onze cliënten met kennis, begrip en samenwerking zo goed mogelijk te helpen. Heeft u vragen over juridische ondersteuning bij hersenletsel als gevolg van een ongeval of incident? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met u mee.