Het kan u zomaar overkomen, u rijdt van uw werk naar huis en terwijl u wacht voor het stoplicht wordt u van achteren aangereden. Al snel daarna krijgt u last van uw nek en rug en heeft u hoofdpijn. Uw omgeving zegt dat u een whiplash heeft opgelopen. Maar wat is een whiplash en wat kunt u dan het beste doen? Ik leg het in dit artikel uit.
Wat is een whiplash?
Whiplash is een populaire term die wordt gebruikt als omschrijving van de klachten die kunnen ontstaan door een heftige en plotselinge slingerbeweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de romp waardoor de gewrichten, spieren, nekwervels, -banden en rugwervels het hard te verduren krijgen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld nek-, schouder-, rug- en hoofdpijn. Dit letsel ontstaat vaak na een achterop-aanrijding, maar het kan ook ontstaan bij ander soortige ongevallen zoals bij een zij-aanrijding.
Uit gegevens van de SWOV blijkt dat jaarlijks er 30.000 tot 50.000 mensen een whiplash oplopen (bron: swov). Best veel als je het ons vraagt!
Herstelproces
Het genezingsproces van een whiplash is bij iedereen anders. Bij de één duren de klachten slechts weken, bij de ander blijven de klachten lang aanhouden. Vooral als je dan je werk niet kunt uitoefenen kan het een grote impact hebben. Belangrijk is dat u direct na het ongeval, het liefst binnen 24 uur, en gedurende het genezingsproces regelmatig een arts bezoek en u onder behandeling stelt.
Discussie
Het lastige van een whiplash is dat er aan de buitenkant van de mens niets te zien is. Mede hierdoor zijn er veel discussies in letselschadezaken waarbij het slachtoffer een whiplash heeft opgelopen. Het bewijzen van een whiplash is moeilijk, maar toch zijn er vaak juridische mogelijkheden om uw letselschade op de wederpartij te verhalen.
Letselschade door whiplash bewijzen
Artsen geven vaak aan dat zij de klachten niet door het ongeval kunnen verklaren, omdat er niets te zien valt op röntgenfoto’s of scans. Dat doet er niet aan af dat de rechter klachten toch kan toerekenen aan een ongeval. Rechters hebben namelijk bepaald dat als de klachten “aanwezig, reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven moeten zijn” ze toe kunnen worden geschreven aan het ongeval. Verder is bepaald dat aan het bewijs van het bestaan van de whiplash klachten geen al te hoge eisen kunnen worden gesteld. Als het algemeen bekend is dat een whiplash vaak ontstaat bij een bepaald soort ongeluk, bijvoorbeeld bij een achterop-aanrijding, en er voorheen geen klachten waren én er is geen andere verklaring voor de klachten, dan worden de klachten gezien als door het ongeval ontstaan. Soms is in verband met dit laatste medische informatie over de gezondheidstoestand vóór het ongeval nodig. Dit is nodig om na te gaan of er zonder ongeval op enig moment ook klachten zouden zijn ontstaan vergelijkbaar met de ongevalsklachten.
Goed om te weten is dat ook verklaringen van personen in uw omgeving (familie, kennissen, vrienden, collega’s) waarin staat dat de klachten vóór het ongeval niet bestonden en sinds het ongeval zijn ontstaan van toegevoegde waarde kunnen zijn.
Tot slot
Ik heb veel ervaring met het verhalen van schadevergoeding bij een whiplash. Juist bij een whiplash is het van belang om u te laten bijstaan door een ervaren, deskundige partij. Wilt u weten of u recht heeft op schadevergoeding, bel mij dan voor een vrijblijvend advies. U kunt mij bereiken op telefoonnummer 050 – 7074 742 of per e-mail naar info@smitjuridischadvies.nl.