glad

Winterse gevaren op de weg; maak je ruiten ijsvrij en doe uit, die dikke winterjas!

Begin deze maand kwam het kwik onder het vriespunt. Sleetje rijden, sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Voor velen was het een welkome afwisseling in deze lockdown. Helaas brengt de winter niet alleen sneeuwpret met zich mee, maar ook gevaren op de weg. Wij kwamen een tweetal bijzondere berichten tegen in het nieuws, die je met de neus op de feiten drukt.

Een meneer uit Zwitserland maakt zijn autoruit niet ijsvrij en rijdt 2 keer over peuter heen.
Een Zwitserse meneer reed begin deze maand tot twee keer toe over een tweejarig jongetje. De meneer wilde zijn auto verplaatsen en had daarbij zijn autoruit niet voldoende ijsvrij gemaakt. Op foto’s was te zien dat hij slechts een klein kijkgaatje in de voorruit had gemaakt. Toen de moeder tijdens de parkeermanoeuvre naar hem gilde omdat haar zoon onder een van de wielen lag, zette hij de auto opnieuw in zijn achteruit en reed nogmaals over het jongetje heen. De peuter hield botbreuken aan het ongeval over.

Dit voorbeeld maakt duidelijk dat het belangrijk is om de tijd te nemen om de autoruiten ijsvrij te maken. Daarmee voorkomt u niet alleen een boete van € 380, maar ook letsel!
Bron: rtlnieuws, indebuurt

Meer letsel als u met een dikke winterjas achter het stuur gaat zitten.
Gaat u op pad met de auto? Dan kunt u volgens de ANWB beter geen dikke winterjas dragen, ook al is het maar een kort ritje. Als u namelijk een ongeval krijgt en u heeft een dikke jas aan, dan loopt u meer risico op ernstiger letsel.

De Duitse zusterorganisatie van de ANWB – de ADAC – heeft onderzoek gedaan naar het effect van dikke winterkleding wanneer de bestuurder een noodstop moest maken of in botsing kwam. Het risico blijkt tweeledig:

1. als u dikke kleding draagt, zoals een winterjas, bent u als bestuurder een stuk minder wendbaar. Dat is van invloed op uw stuurcapaciteiten, wat gevaar oplevert in het verkeer.
2. bij dikke kleding zit de gordel een stuk losser. In dat geval kan bij een noodsituatie de riem tot diep in de buik snijden. En dat kan dan weer leiden tot botbreuken, maar ook uw darmen, longen, alvleesklier en uw aorta kunnen een flinke dreun krijgen. Omdat de gordel tegen u aan wordt getrokken, kan het daardoor ook in het vel snijden.

Mocht u toch met een dikke jas aan achter het stuur gaan zitten, trek dan de gordel extra goed aan, zodat hij strak zit.
Bron: avrotros RADAR

Gerelateerde posts