slippers e1688052795496

Autorijden met slippers. Mag dat?

 
We hebben al veel warme zomerse dagen achter de rug, de zomer is in volle gang! Tijd voor stranddagen, gezellige barbecues en volop zonneschijn. Maar wacht even, als je naar het strand gaat, ben je dan van plan om met slippers achter het stuur te stappen? Hoewel het verleidelijk kan zijn, is autorijden met slippers eigenlijk best gevaarlijk. Slippers kunnen namelijk achter de pedalen blijven hangen of er juist vanaf glijden. Maar is het verboden en wat zegt je autoverzekering hierover?
 
Autorijden met slippers: geen verbod maar ook niet handig
In Nederland is het niet wettelijk verboden om met slippers te rijden. Maar in de Wegenverkeerswet staat wel dat je je zo moet gedragen dat je geen gevaar op de weg veroorzaakt of het verkeer hindert. Hoewel je geen boete kunt krijgen voor rijden met slippers, raden veel instanties het af. Veilig Verkeer Nederland zegt bijvoorbeeld: “Het is niet verboden, maar zeker niet handig en verstandig.”
 
Strengere regels in het buitenland: zonnebrandcrème én goede schoenen
Maar let op, in sommige landen zijn de regels strenger dan bij ons. Dus als je op vakantie gaat naar Frankrijk of Spanje, moet je oppassen! Rijden met slippers kan daar leiden tot een flinke boete. De overheden van deze landen beschouwen het rijden met slippers als een serieus gevaar voor de verkeersveiligheid. Dus vergeet je zonnebrandcrème niet in te pakken én neem goede schoenen mee als je daar achter het stuur stapt.
 
Autoverzekering: slippers en ‘grove schuld’
Stel dat je als bestuurder met slippers een ongeluk veroorzaakt. Ben je dan nog wel gedekt door je autoverzekering? Hierover zijn verschillende verhalen te vinden op internet. In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat meestal niets specifiek over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Maar de voorwaarden benadrukken wel dat je je niet zodanig mag gedragen dat er gevaar kan ontstaan. Hier komt ‘grove schuld’ om de hoek kijken, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt.
 
Hoewel je dus niet direct aansprakelijk kunt worden gesteld of een boete kunt krijgen voor het dragen van slippers, kunnen slippers wel bijdragen aan gevaarlijke situaties. Zo kun je bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaken doordat je niet snel genoeg kunt remmen. Of dit als ‘grove schuld’ wordt beschouwd, kan betwist worden. Mijn advies? Neem geen risico en wissel je slippers om voor gewone schoenen voordat je vertrekt.
 
Geniet van de zomerse ritjes in de auto, maar dan wel zonder slippers aan!
 
Bron:
1. https://fondsslachtofferhulp.nl/nieuws/autorijden-slippers/
2. https://www.ad.nl/auto/mag-je-nou-wel-of-niet-autorijden-met-slippers-aan~a5d25b12/
3. https://weblog.independer.nl/autoverzekeringen/mag-je-autorijden-met-slippers/

Gerelateerde posts