Rotterdamse Schaal

Meer houvast voor smartengeld: de Rotterdamse Schaal

door Maaike Atsma
 
Smartengeld binnen de letselschade is een vergoeding voor de pijn, het verdriet en het verlies aan levensvreugde die je ervaart door een ongeluk of ander ingrijpend incident. Het is bedoeld als compensatie en erkenning van wat je hebt meegemaakt. Maar het bepalen van de hoogte van smartengeld is lastig. Het gaat om onzichtbare schade, die moeilijk in geld is uit te drukken.
 
Hoe wordt smartengeld berekend?
Bij het vaststellen van smartengeld spelen veel factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De ernst en duur van het letsel;
  • Hoe het letsel je werk, studie, relaties en vrije tijd beïnvloedt;
  • Vergelijkbare uitspraken in eerdere zaken.
  • Er bestaat veel discussie over de begroting van smartengeld. Veel mensen vinden dat het eerlijker, duidelijker en efficiënter moet. Om dit te verbeteren, hebben onderzoekers van de Erasmus School of Law de Rotterdamse Schaal ontwikkeld.
     
    Wat is de Rotterdamse Schaal?
    De Rotterdamse Schaal is een hulpmiddel om de hoogte van smartengeld beter en eerlijker te bepalen. Letsel wordt ingedeeld op een schaal. Deze schaal rangschikt letsel op ernst en koppelt dit aan passende bedragen, in de vorm van bandbreedtes, voor smartengeld. Ook geeft de schaal een lijst met factoren die helpen bepalen welk bedrag binnen die bandbreedte past.
     
    In Engeland en Ierland wordt al gewerkt met vergelijkbare systemen, en de Rotterdamse Schaal is hierop geïnspireerd. Het doel is om meer houvast te bieden bij het begroten van smartengeld.
     
    Voorbeeld uit de Rotterdamse Schaal
    Stel iemand heeft als gevolg van een ongeval een amputatie van een onderarm ondergaan. De Rotterdamse Schaal biedt dan de volgende bandbreedte voor de omvang van het smartengeld: tussen de € 63.000 en € 71.000. Binnen deze bandbreedte zijn verschillende factoren relevant voor het berekenen van de omvang van het smartengeld, zoals de leeftijd van het slachtoffer, de mate waarin een prothese de functie kan herstellen en of het gaat om de dominante arm.
     
    Wat betekent dit voor de praktijk?
    De Rotterdamse Schaal is een hulpmiddel, maar de wet en de rechter blijven leidend. Dit betekent dat rechters nog steeds kunnen afwijken van de bedragen in de schaal als de situatie daar om vraagt. Ook belangenbehartigers kunnen natuurlijk bepleiten dat een vergoeding in een specifiek geval hoger moet zijn dan de schaal voorschrijft. Wel kan zo’n afwijking leiden tot discussie.
     
    Een eerste versie van de Rotterdamse Schaal is in het najaar van 2024 gepubliceerd. De verwachting is dat er aanpassingen komen op basis van feedback uit de praktijk. Of de schaal uiteindelijk breed wordt gebruikt, zal nog moeten blijken. Wat wel zeker is: meer houvast bij het bepalen van smartengeld is zeer welkom!
     
    Meer weten over smartengeld? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!

    Gerelateerde posts