[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_opacity=”0.5″ border_style=”solid”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]
Het kan haast niet anders dan dat het een nachtmerrie was. Een vrouw werd – ondanks aangifte bij de politie – al een geruime tijd bedreigd en gestalked door de dader. Hij zou tegenover derden kenbaar hebben gemaakt dat hij de vrouw kapot zou maken / doden. In de nacht van 22 op 23 juli 2013 is de dader met een ladder de woning van de vrouw binnengegaan, terwijl zij sliep. Hij heeft een dekbed over haar hoofd geduwd, haar gestompt en geslagen en gewurgd tot de dood er op volgde. De 7jarige zoon van de vrouw was toen thuis aan het slapen en vond de volgende ochtend het gekneusde en gebroken dode lichaam van zijn moeder, liggend naast haar bed in een plas bloed. Hij heeft toen zelf 112 gebeld en nadat de politie was gearriveerd moest hij in de woning blijven terwijl het onderzoek van de politie plaatsvond.
Zoals u zult begrijpen was de zoon ernstig getraumatiseerd. Hij wilde schadevergoeding van de dader en stapte naar de rechter.
Het antwoord; of de zoon recht op schadevergoeding heeft, is zo eenvoudig nog niet. Nederland kent namelijk (nog) geen recht op affectieschade. Dat betekent dat u als nabestaande in de meeste gevallen geen recht heeft op smartengeld. Maar hier is wel een uitzondering op: shockschade. De rechter oordeelde ten aanzien van de zoon positief, hij had inderdaad recht op shockschade. Er werd namelijk voldaan aan de 4 vereisten:
1. de nabestaande (zoon) moet een affectieve relatie hebben tot het eigenlijke slachtoffer (moeder);
2. de dader moet jegens het eigenlijke slachtoffer aansprakelijk zijn;
3. de nabestaande moet direct zijn geconfronteerd met de ernstige gevolgen van het misdrijf cq. de onrechtmatige gedraging en
4. de confrontatie moet bij de nabestaande een hevige emotionele schok teweeg hebben gebracht, waaruit geestelijk letsel voortvloeit.
De zoon had een Posttraumatische Stress Stoornis opgelopen en werd hierdoor aanzienlijk belemmerd in zijn functioneren. Hierbij oordeelde de rechter dat, gelet op de brute wijze waarop zijn moeder om het leven was gebracht, de gruwelijke omstandigheden waaronder de zoon zijn moeder de ochtend daarna had aangetroffen, waarbij hij gedurende het sporenonderzoek de woning niet mocht verlaten, een bedrag van € 40.000,00 aan schadevergoeding gerechtvaardigd was. Voor Nederlandse begrippen is dit een hoog bedrag, maar wat ons betreft meer dan terecht!
Heeft u zelf shockschade opgelopen of wilt u hier meer over weten? Bel ons dan op telefoonnummer 050-7074 742 of e-mail naar info@smitjuridischadvies.nl. Wij helpen u graag!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]