WODC

Kwaliteit en integriteit in de letselschadebranche: uitdagingen en aanbevelingen uit het WODC-rapport.

Door Maaike Atsma
 
Het WODC publiceerde op 3 september 2024 het langverwachte rapport over een onderzoek naar belangenbehartiging in de letselschadebranche: ‘De belangenbehartiger bij letselschade’. De aanleiding voor het onderzoek was onder andere recente berichtgeving over ‘kwalijke praktijken’ in de letselschadebranche en een Kamermotie in juni 2022 waarin de regering werd opgeroepen onderzoek te doen naar vermeende ‘kwalijke praktijken’ van belangenbehartigers die niet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging of keurmerk.
 
Zorgen
Het feit dat belangenbehartiging geen beschermd beroep is, was een belangrijke aanleiding voor het WODC-onderzoek. Hierdoor zijn er veel verschillende partijen in de branche werkzaam. Het grootste deel van de belangenbehartigers is aangesloten bij een vakvereniging (NIS, NLE), register (NIVRE) of keurmerk (NKL), maar een kleiner deel, ongeveer 20%, is nergens bij aangesloten.
 
De zorgen over de ‘kwalijke praktijken’ in de letselschadebranche zijn divers. Voorbeelden hiervan zijn misleiding door het onterecht voeren van het NKL-keurmerk, dubbel declareren en het betalen voor zaken. Helaas heeft het onderzoek geen inzicht kunnen geven in de omvang van deze en andere schadelijke praktijken binnen de branche.
 
Aanbevelingen
Om deze schadelijke praktijken tegen te gaan en de kwaliteit binnen de letselschadebranche te verbeteren, doet het WODC verschillende aanbevelingen. Ten eerste moet er betere en betrouwbaardere publieke informatie beschikbaar komen, zodat slachtoffers weten wat ze kunnen verwachten van een letselschadetraject en meer inzicht krijgen in de verschillende soorten belangenbehartigers. Daarnaast moeten de behoeften van slachtoffers beter aansluiten op wat belangenbehartigers te bieden hebben. Ook moet er meer gedaan worden om fraude, misleiding, versluiering en ondoorzichtige financiële afspraken aan te pakken. Tot slot zouden verzekeraars een sleutelrol moeten spelen in het voorkomen van misbruik binnen de branche.
 
Opvallend is dat de onderzoekers niet pleiten voor een verplichting tot certificering of het stellen van opleidingseisen. Een keurmerk zoals het NKL wordt daarom niet verplicht gesteld voor alle belangenbehartigers in de letselschadebranche, terwijl dit juist orde zou kunnen scheppen en duidelijkheid kan bieden in het woud van verschillende partijen die in de sector actief zijn. Ook komt er, volgens de onderzoekers, geen sprake van titelbescherming. Zij geven aan dat de omvang van het probleem niet groot genoeg is om zulke ingrijpende maatregelen te rechtvaardigen. De aanbevelingen die zij doen zijn weliswaar minder verstrekkend, maar volgens hen effectief genoeg.
 
Opvallend is dat de onderzoekers van de WODC verzekeraars een sleutelrol toekennen in het voorkomen van misbruik. Aansprakelijkheidsverzekeraars hebben echter vaak andere belangen dan het slachtoffer, wat kan leiden tot conflicten. Het toevertrouwen van deze verantwoordelijkheid aan commerciële partijen vraagt daarom om scherpe afspraken en strikt toezicht, om te waarborgen dat de belangen van het slachtoffer niet worden ondermijnd door (financiële) motieven.
 
Smit Juridisch Advies
Smit Juridisch Advies is aangesloten bij het Nederlands Keurmerk Letselschade (NKL). Als expert personenschade is Krista Smit daarnaast opgenomen in het NIVRE-register. Bovendien is zij lid van zowel Het Nederlands Instituut van Schaderegelaars (NIS) als de Nederlandse Letselschade Experts (NLE). Hierdoor kun je ervan uitgaan dat Smit Juridisch Advies alles in huis heeft om jouw belangen goed én eerlijk te behartigen.

Gerelateerde posts