Productaansprakelijkheid

Blauwe bessen en de productaansprakelijkheid van de Albert Heijn

door Maaike Atsma
 
Niemand kon eromheen: de terugroepactie van Albert Heijn vanwege besmette blauwe bessen was groot nieuws. Op 13 januari 2025 riep de Albert Heijn kilozakken diepvries blauwe bessen met houdbaarheidsdatum tot en met 14 april 2026 terug vanwege besmetting met het hepatitis A-virus. De Albert Heijn heeft inmiddels verschillende schadeclaims ontvangen van klanten die die blauwe bessen kochten en er ziek van werden. Om alle meldingen te kunnen behandelen, heeft de supermarkt een speciaal team ingeschakeld, schrijft het AD.
 
Hoe zit het met productaansprakelijkheid?
Voor het claimen van een schadevergoeding, moet er sprake zijn van aansprakelijkheid. De meest voor de hand liggende grondslag voor de aansprakelijkheid van de Albert Heijn is productaansprakelijkheid. Productaansprakelijkheid houdt in dat een producent verantwoordelijk is voor schade die ontstaat door een gebrek in zijn product. Er is sprake van een gebrek in een product wanneer het niet de veiligheid biedt die ervan verwacht mag worden. Wanneer dit gebrek dan tot schade leidt, is de producent daarvoor in principe aansprakelijk.
 
Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de Albert Heijn?
Dat de Albert Heijn de blauwe bessen niet zelf geproduceerd heeft, maakt in dit geval niet uit. Dit komt omdat de Albert Heijn zijn naam en merk heeft gekoppeld aan het product. Hiermee presenteert hij zich als producent. Het gebrek is duidelijk: het RIVM maakte bekend dat uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de blauwe bessen besmet waren met het hepatitis A-virus. Wanneer je klachten hebt, kan er bovendien sprake zijn van schade. Hiervoor is het wel van belang dat bijvoorbeeld een arts vastgesteld heeft dat je het hepatitis A-virus hebt opgelopen. Je hebt een medische diagnose én een aankoopbewijs of bijvoorbeeld verpakking van de blauwe bessen nodig voor het indienen van een schadeclaim.
 
Welke schade kan je vergoed krijgen?
Al snel kwam in het nieuws dat de Albert Heijn het eigen risico van een ziek geworden klant had betaalt. Maar in veel gevallen maken zieke klanten ook aanspraak op verdere schadevergoeding. Voor schadevergoeding valt te denken aan medische kosten. Maar ook aan bijvoorbeeld eventuele gemiste inkomsten, kosten voor huishoudelijke hulp of zorg voor de kinderen, extra kosten voor ziekenhuisverblijf en smartengeld.
 
Wil je meer weten over productaansprakelijkheid of heb je hulp nodig bij je schadeclaim? Neem gerust contact met ons op — wij staan klaar om je te helpen!

Gerelateerde posts