bigstock Accountant Swamped With Financ 29480624 scaled

Mag een transitievergoeding worden verrekend met een letselschade-uitkering?

Stel je voor; je bent betrokken bij een ernstig ongeval en raakt arbeidsongeschikt. In de eerste 2 ziektejaren betaalt je werkgever je loon voor 70% door. Bovendien doe je er alles aan om weer te re-integreren. Tevergeefs. Na 2 jaar beland je in de WIA en komt het moment waarop je werkgever je wilt ontslaan. Hij dient een ontslagaanvraag in bij het UWV. In dat geval heb je recht op een transitievergoeding. Dit is wettelijk vastgelegd in artikel 7:673 van het Burgerlijk Wetboek.

Ontzettend blij ben je, want de transitievergoeding kun je in deze financiële onzekere periode goed gebruiken. Maar dan ineens komt de verzekeraar van degene die je heeft aangereden. Deze geeft aan dat de transitievergoeding in mindering moet worden gebracht op je letselschade-uitkering. Weg voordeeltje. Is dit standpunt van de verzekeraar terecht?

Wanneer heb je recht op een transitievergoeding?
Als werknemer heb je zo goed als altijd recht op de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met tussenkomst van de kantonrechter of het UWV. Ook bij ziekte of na een tijdelijk contract wat automatisch afloopt en niet wordt verlengd, heb je recht op een transitievergoeding.

Je hebt recht op 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt jaar bij een dienstverband dat maximaal tien jaar heeft geduurd. Heb je een dienstverband gehad dat langer is dan tien jaar, dan heb je na het 10e dienstjaar recht op een vergoeding van een 1/2 maandsalaris per gewerkt jaar. Bovendien heb je, als je ouder bent dan 50 jaar, recht op vergoeding van een heel maandsalaris per gewerkt dienstjaar.

Op de website van de Rijksoverheid (www.rekenhulptransitievergoeding.nl) kun je precies bepalen of
er een recht bestaat op een transitievergoeding en wat de hoogte daarvan is.

Voordeelstoerekening in de letselschade, wat houdt dat in?
Artikel 6:100 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat als dezelfde gebeurtenis voor een slachtoffer naast schade ook voordeel oplevert, dat dit voordeel bij de vaststelling van de schade in mindering moet worden gebracht, voor zover dit redelijk is. Dan is het natuurlijk de vraag, wat is redelijk? Bij het antwoord op deze vraag heeft de rechter een ruime beoordelingsvrijheid, waarbij de omstandigheden per geval moeten worden gewogen.

Per geval moet dus gekeken worden of er sprake is van voordeel. Vervolgens moet beoordeeld worden of het redelijk is om het voordeel in mindering te brengen op de letselschade-uitkering. Hoe zit dat bij de transitievergoeding? Is het redelijk om dit ‘voordeeltje’ in minder te brengen op de letselschade-uitkering?

Verrekening van de transitievergoeding
Er zijn twee belangrijke uitspraken waarbij rechters zich hebben gebogen over de vraag of een transitievergoeding mag worden verrekend met de letselschade-uitkering.

De eerste uitspraak is van de Rechtbank Den Haag van 16 april 2019 (ECLI:NL:RBDHA:2019:3830). In deze uitspraak oordeelde de rechtbank dat je de transitievergoeding mag verrekenen. In die zaak was het slachtoffer namelijk zonder het ongeval niet arbeidsongeschikt geraakt en zou het dienstverband niet zijn beëindigd. De rechtbank oordeelde daarom dat het ongeval een noodzakelijke voorwaarde was voor de beëindiging van het dienstverband van het slachtoffer. Met andere woorden: het slachtoffer zou zonder het ongeval geen transitievergoeding hebben ontvangen.

De tweede uitspraak is van de Rechtbank Noord Holland van 17 februari 2021 (ECLI:NL:RBNHO:2021:1833). In deze uitspraak oordeelde de rechtbank dat de transitievergoeding niet mag worden verrekend. Het bijzondere was daarbij dat het slachtoffer was ontslagen omdat hij een beleidsmatig verschil van inzicht had met zijn werkgever. De transitievergoeding vond dus niet zijn oorzaak in het ongeval en het daaruit voortvloeiende letsel. Volgens de Rechtbank was dan artikel 6:100 Burgerlijk Wetboek niet van toepassing.

Slotsom
Of een transitievergoeding mag worden verrekend met een letselschade-uitkering is dus nog maar de vraag. Per geval zal moeten worden beoordeeld of de transitievergoeding verband houdt met het ongeval. Is dat niet het geval, dan mag deze niet worden verrekend. Maar ook al houdt de transitievergoeding wel verband met het ongeval, dan zijn wij van mening dat verrekening lang niet altijd redelijk is. De transitievergoeding is bedoeld als compensatie voor de werknemer voor (de nadelen van) het ontslag, maar het biedt geen vergoeding voor concreet geleden schade. Je hebt immers nog steeds recht op een transitievergoeding, ook als je na de beëindiging van het dienstverband direct een nieuwe baan vindt.

Heb je vragen over de transitievergoeding of wil je weten hoe wij er voor zorgen dat je de juiste juridische hulp krijgt na een ongeval? Neem gerust contact op. Bel ons op 050-7074742 of stuur een e-mail naar info@smitjuridischadvies.nl.

Gerelateerde posts